Frisim och yoga på Kullaberg

Frisim och yoga på Kullaberg med Anna Rosén Rösiö och Tin Josefsdotter

Kullaberg – så totalt annorlunda än den vanliga bilden av Skåne. Vilt, vackert, vidunderligt med hisnande branter och vida vyer över Öresund och Kattegatt. Här upplever du ett helt unikt växt- och djurliv.

Övernattning sker i Kullabergsstugan som ligger mycket naturskönt mitt i reservatet.

Middag ingår (vi grillar och här får man höra av sig om man har preferenser). På morgonen serveras frukost och från den tar vi också och gör vår fika som vi tar med oss.

Anna Rosén Rösiö
Anna arbetar på Simcoachen som simcoach med fokus på långdistanssimning i öppet vatten. Hon coachar allt från nybörjare till elit. Hennes stora passion är att simma i havet. Både 2020 och 2021 simmade hon över Öresund och 2019 runt Kullahalvön; 32 km. Vattnet runt Kullaberg är hennes hemma arena från juni till augusti och den här helgen kommer hon guida er till ett par platser värda att simma vid. Under helgen kommer Anna berätta mer om hur du på bästa sätt tar dig fram i öppet vatten. Det blir teknikgenomgång på land, utrustningssnack och sedan praktik i vattnet utanför Kullaberg under lördagen.

Helgen lämpar sig för dig som kan crawla minst 200 meter i ett svep men du behöver inte ha simmat i öppet vatten tidigare. Vi kommer att simma distanser på 1000-1500 meter under passen. Farten anpassas och vi arbetar mot att känna lugn och ro. Vi får uppleva och njuta av Öresund och Kullabergs vackra klippväggar. Helgen har fokus på upplevelsesimning och att bli bekväm med att simma i öppet hav.

Tin Josefsdotter
Tin Josefsdotter är utbildad yogalärare med lång erfarenhet att av undervisa i Yin yoga, Prana Vinyasa Flow och Kundalini yoga. Hon har också gått uteyogalärarutbildning i vild natur med Marian Papp som kursledare. Tin leder bl. a yogavandringar i Kullabergs fantastiska och dynamiska naturreservat. Att yoga utomhus är något bland det bästa vi kan göra för att främja hälsa, välmående och känslan av frihet.

PROGRAM 20-21/8

Fredag 20/8
fr 14.00 Incheckning, eller enligt överenskommelse
17.00 Yogapass med fokus på rörlighet, närvaro och avspänning med Tin
18.30 Middag
20.00 Presentation av Anna Rosén Rösiö

Lördag 21/8 med Anna Rosén Rösiö
08.00 Frukost
09.00 Utrustningsgenomgång samt provning av ev. lånevåtdräkt
10.00-11.30 Simning mellan Mölle och Ransvik
12.00-13.00 Lunch
13:30-15:30 simning mellan Djupadal, Josefinelust och Ablahamn
16.00 Avslutning och utcheckning

Betalningsinformation
Pris 2000 kr. Priset inkluderar samtliga övningar, middag, boende i rum med tre sängar i varje, frukost och fika.

Din platsbokning gäller när du fått bokningsbekräftelse via mail och vi tagit emot din betalning till Yoga & Vänner:
Swish: 123-1591817
BG: 5207-7302

Anmälningsvillkor
Anmälan är bindande. Om du är sjuk eller får förhinder kan du ge eller sälja platsen till någon annan.

Evenemanget kan ta max 12 personer.

Utrustning:

Våtdräkt anpassad för öppet vatten simning
Badmössa
Öronproppar
Simglasögon
Saftey Buoy/saftey swimmer

Om ni har och är frusna:
Neoprenhuva
Neoprensockar
Neoprenhandskar
Ett tight merinounderställ kan också vara bra om man är frusen

Det finns möjlighet att låna våtdräkt av Orca. Meddela längd och vikt SENAST 15/8 på mail: anna@simcoachen.se

Deltagande sker under eget ansvar.

Varmt välkomna till en helg i det stora blå att minnas.

Yogapoesi

Hösten är här! Jag känner stor skillnad rent energimässigt. Sakta börjar det öppna sluta sig… sinnet blir tydligare. Reflektionen närmare. Utanpå närmar sig inuti. Därinne möter jag min krigare. Krigaren som frustat och skrapar hovarna mot marken hela sommaren. Sprungit i både soluppgångar och solnedgångar. Sökt och funnit, funnit och fortsatt söka. Nu står hon därinne. Vild med tovig man och dammig päls. Törstig.

Hösten är här med regnvatten, blåst och svalka. Allt vi behöver för att landa och låta sommarens krafter nära fötternas kontakt med jorden. Låta Virabradrasana I och II vila sina springare och stabiliseras neråt och samtidigt sträcka uppåt, bakåt, framåt. Låt hjärtat, armarna och blicken föra dig långt in i det outtalade, det ovissa, det osagda. Låt oss hänga där så vackra, mellan himmel och jord!

Yogamolnet

Befinner mig just nu i yogamolnet, i den där känslan av att sväva mellan verklighet och oändlighet. Som att vila vid horisonten. Att tillhöra och ändå inte tillhöra. Har något slags ankare fäst i gumpen som gör att jag inte kan lätta helt…

Den sista tiden har jag landat i någon slags stillhet, en stillhet som är intensiv och vibrerar. En stillhet att lyssna till. Stillheten finns där oavsett om jag är i ett flöde eller i en mer statisk position. Ibland kan jag ta med den här kraften och tydligheten in i ”livet utanför mattan” men oftast fastnar jag snabbt i huvudets och känslornas brus. Så tänker jag tålamod och uthållighet till förändringen kommer.

Läste några rader igår i The Tree of Yoga av B.K.S. Iyengar, en bok jag fått av Anna Hennig. Tack Anna 🙂 Meningen är ryckt ur sitt sammanhang men förklarar ändå så otroligt vackert vad yoga är. 

”Patanjali warns us not to be caught in this quietness. There is something beyond it, known as the seat of the very consciense. If you reach tranquility of consiousness and get caught up in it, remember there is a downfall known as yoga-bhrasta, which means ”fallen from the grace of yoga”. This occurs when one gets caught up in this stage and imagines that it is the end of yoga. The practice of yoga must continue and it has to culminate, according to Patanjali, in the sight of the soul. So from fluctation to stillness, stillness to silence and silence to the sight of the soul is the journey of yoga”.

Meditativ gång

Allt beror på dina steg

Uppmärksamhetens frö finns i var och
en av oss, men vi glömmer vanligtvis att
vattna det. Vi tror att lycka bara kan inträffa
i framtiden – när vi får hus och bil och är
färdiga med vår examen. Vi strävar i vårt
sinne och vår kropp, och vi rör inte vid den
ro och glädje som finns tillgänglig just
nu – den blå himlen, de gröna bladen,
ögonen hos dem vi älskar.
Vad är viktigast? Många människor har
examen och hus och bil och är ändå inte
lyckliga. Det viktigaste är att finna ro och
dela med sig av den till andra. För att
finna ro kan du börja med att gå rofullt.
Allt beror på dina steg.

Dikt ur : Varje steg väcker svalkande vind – Vägledning i meditativ gång
Thich Nhat Hanh

Vi fortsätter med våra vandringar i sommar. Helgens vandring är fullbokad men 12, 19 och 26 juli har vi platser kvar.

Kom och var med, det är en upplevelse för alla sinnen.

Aparigraha, yamas femte princip

39. अऩणयर्ग्हस्थम जन्मकथतासफोध् ॥ ३९॥ aparigrahasthairye janmakathantasanbodhah
Den femte yaman handlar om att bli fri från önskan att vilja ha saker. Fritt tolkat,
När man blivit fri från Begär/girighet APARIGRAHA då avslöjas gåtan om allt som har utspelats i ett tidigare liv
Ordet graha betyder ’att ta’, ’att greppa’.
Ordet ’pari’ betyder  ’på alla sidor’, ’överallt’
Det första A:t är en negation
Aparigraha – fri från begär

Att utöva den femte principen handlar om strävan att vara fri från begäret att vilja ha något du inte behöver. När man är helt sann och fri då har man nått det tillstånd när man inte längre tänker att man vill ha, man är fullkomligt NÖJD.

Kan vi vara nöjda? Är det möjligt? Om vi alla rannsakar vårt ego så har vi alla begär på olika vis, önskningar att ha något annat som vi inte har eller att ha det bättre än vad vi har det. Man kan önska mer kärlek, bättre väder, ny jacka, mat osv. Vi ser och tänker framåt…
Om jag hade detta då skulle jag vara lycklig.
Även yogan är många gånger ett begär, jag önskar att jag yogade mer, att jag kan denna ställningen, jag vill ha dessa yogakläderna osv.
Jag tror att det är nästintill omöjligt att leva helt fritt från begär iallafall för oss ’vanliga’ . Däremot kan man och bör man vara medveten om aparigraha så det inte missbrukas. Det går att enkelt praktisera det på olika sätt, kan faktiskt vara så enkelt som att inte handla kläder på en månad eller att vakna på morgonen och bara känna sig nöjd med det man har.

Man kan också fundera på vad man har, ofta är det först när man inte har som man vet vad man har. Var uppmärksam på lyckan för det du har och ta den inte för given för då försvinner den.

Aparigrahas sätt att vara nöjd är att försöka vara nöjd som ett sätt att vara, då kan vi vara här och nu.

Jag kom att tänka på en fantastisk dikt som jag vill ge dig.

Vi är alla blommor
Thich Nhat Hanh, Ur “Vi är redan framme”

Jag andas in, jag vet att jag andas in.
Jag andas ut, jag vet att jag andas ut.
In. Ut.
Jag andas in, jag är en blomma.
Jag andas ut, jag är full av liv.
Blomma.
Liv.
Jag andas in, jag är ett berg.
Jag andas ut, jag är stabil.
Berg. Stabil.
Jag andas in, jag är ett stilla vatten.
Jag andas ut, jag speglar tingen som de är.
Vatten. Spegel.
Jag andas in, jag är rymd.
Jag andas ut, jag är fri.
Rymd. Fri.

Ta chansen

Jag funderar, läser och lyssnar mycket de här dagarna. Funderar över mig själv och min egen utveckling, över samhället och världen. Jag funder mycket över hierarki, speciellt den som kan uppstå på jobb, antingen med anledning av titlar eller informellt ledarskap och idag på skogsrundan med hunden tänkte jag att någon som har rätt att uttala sig om hierarki är naturen. Naturen är en avgörande ledare.

Jag inspireras av att den utmanande period vi går igenom är en portal av möjligheter. En entré till nya vägar, nya tankar, nytt förhållningssätt. En chans att lämna det gamla. Och för att lämna det gamla behöver vi lära oss och tillåta oss att släppa. Släppa motstånd, släppa kontroll, släppa vissa av de självbilder vi byggt upp.

Kanske att vi behöver tillåta oss att ”förlora”. Att släppa kämpandet för att upprätta hålla ställningar och attityder. Kanske är det ok att inte klara av det vi byggt upp att vi ska klara. Det jag var igår behöver inte vara det jag är i morgon.

Andetaget för oss närmare vår sanna natur och vår sanna natur vandrar kind mot kind med den stig vi är menade att gå.

Brahmacarya, yamas fjärde princip

II.38 ब्रह्मचमप्रणतष्ठामा वीमराब् ॥ ३८॥
brahmacarya pratiṣṭhāyāṁ vīrya-lābhaḥ
Tolkning
När man är grundad i att leva i måttlighet BRAHMACARYA så är man trygg i sig själv och kan skapa livskraft!

Brahma på sanskrit betyder den universella energin och charya betyder rikta.
Så ordet anspelar på att det man göra de val som leder mot Brahma, den universella energin.
I många texter är bramacarya förknippad med avhållsamhet och att leva i celibat där man ska omvandla sina krafterna för att nå spirituell upplevelse.

Så som vi lever idag kan man tänka att man ska leva i måttfullhet, tänka LAGOM inte i ett frosseri, Man ska vårda sin sexuella energi så den är kärleksfull och inte bara till för att skapa njutning.
Man ska också vårda och vara måttlig i sina tankar och handlingar i tex asanaträning, vad man stoppar i sig och med sina känslor, stress
Man ska helt enkelt vara aktsam på när något blir ett missbruk för att inte slösa sin energi på fel saker.
Asteya, yamas tredje princip

II.37 अस्तमप्रणतष्ठामा सवयत्नोऩस्थानभ ॥ ३७॥
asteya-pratiṣṭhāyāṁ sarva ratnopasthānam
Tolkning:
När man är grundad i att inte stjäla i tanke såväl som i handling, av andra eller från sig själv ASTEYA då finns det som är värdefullt i ens egna händer (utan att man gjort anspråk på det)


Ordet asteya betyder just att du ska inte stjäla. Men det syftar inte bara på att ta fysiska saker utan det handlar om tankar, ord idéer, kraft och tid både i förhållande till sig själv som mot andra. Man ska inte ta kraft från sig själv eller från andra.
Var uppmärksam på
– När du önskar att du har något som någon annan har
-om du tar åt dig äran för någon annans idé eller produkt
-om du kommer försent så andra får vänta
-När du tar över, trycker ner någon annans glädje genom att tex högt säga att du ogillar just det ’vem har valt detta!’
-Om du styr över någon annans berättelse eller ord med att du ska berätta din historia istället.

På ett djupare plan innebär Asteya att överge själva avsikten eller lusten att äga eller att ha någonting – vare sig det är materiellt, en talang, en relation, en gåva, prestation, framgång eller tid. Att kunna frigöra sig för att vara helt fri från girighet maktlöshet eller att jämföra sig med andra.
När dessa underliggande frön av asteya identifierats och eliminerats, blir asteyas dygd etablerad i oss.

I vår nöjdhet ska vi glädjas över inte bara vad vi har utan också vad andra har, när vi börjar uppmärksamma att känna oss lyckliga istället för att känna avundsjuka, girighet eller önska saker som andra har så kan vi släppa taget om att vilja ha och då kan hela världen börja tillhöra oss. Denna känsla av tillfredsställelse och samsyn utgör grunden för praktiken av asteya .

Du ska vara nöjd med det du har; glädjas över hur det är. När du inser att det inte finns något som saknar, tillhör hela världen dig . Detta är den sanna andan hos Asteya .

Älska stillhet

Jag har börjat älska stillheten… stillheten som kommer ur att vara närvarande, att uppleva utan att tolka. Jag älskar att känna pirret från lusten och nyfikenheten som väcks när bruset faller till jorden och tystnar. En stillhet full av kraft men som i min fas just nu är ömtålig och lätt kommer i svajning.

Stillheten förstärks och blir djupare när vi når den tillsammans. Det blir som en gemensam gåva att landa i och ta med hem. Är tacksam för att vår shala är en plats för att bara vara.