Ashtanga yoga

ASHTANGA VINYASA YOGA 

Om Ashtanga Vinyasa Yoga

 

Ashtanga Vinyasa yoga är en fysisk yogaform där vi jobbar dynamiskt med kroppen i kombination med andningen. Man måste inte vara vig eller ung för att börja med yoga! Även du som känner dig stel eller otränad kan ha stor nytta av att sträcka ut kroppen.

Vi har alla olika förutsättningar och man börjar där man är. Det är bara det som händer för just dig på din matta som är intressant. Att utöva yoga regelbundet ger dig ett lugnt sinne i en tränad kropp. Det är kombinationen av kropp och psyke samt ödmjukhet och självdisciplin som är det vi strävar efter!

I Ashtanga vinyasa yoga gör man alla asana (positioner) i en bestämd ordning. I traditionell Ashtanga Mysore stil så ger och lär läraren nästa position när eleven är redo, i individuell takt, och detta kan vara vid annan tidpunkt än vad man själv tycker. Man har aldrig bråttom och man ska inte att jämföra sin yogautövning med andras – vi har alla olika kroppar med olika förutsättningar. Hur snabbt det går är alltså inte det viktiga, utan med vilken fokus, närvaro och kraft man övar.

 

Ashtanga Vinyasa yoga – Nybörjare

Nybörjargrupperna kommer att läggas upp i olika sekvenser och i olika steg. Strävan är att du ska boka upp dig på så många av dessa klasser som möjligt för att få verktygen att sedan gå vidare. . Klasserna kommer att läggas upp i omgångar och kommer starta om efter varje gång.

 

Nybörjare steg 1

Denna klass är nybörjarinriktad och vänder sig till dig som aldrig tränat Yoga tidigare eller har lite erfarenhet. 

Vi kommer långsamt och grundligt att gå igenom delar av den första serien, med solhälsning A och B, de flesta stående samt några av de sittande positionerna.

 

Nybörjare steg 2

Denna kurs är för dig som har viss erfarenhet av yoga sedan tidigare eller har gått nybörjare steg 1

Vi arbetar vidare med grunderna; andning, rörelser och fokus. Vi lägger till flera positioner och tempot är lite högre. Vi gör alla stående och går vidare i de sittande positionerna. Vi tittar även närmare på de avslutande rörelserna. Efter denna kurs har du fått verktygen att så småningom kunna praktisera på egen hand eller gå vidare i en Mysore klass.

 

Ledd klass/Mysore style

Denna yogakurs är för dig som har gjort yoga tidigare eller redan tränar yoga. På den här kursen kommer vi att sträva mot att praktisera enligt Mysore Style, det traditionella sättet att utöva Ashtanga Vinyasa yoga på. Mysore style är att göra yogarörelserna i egen takt och att följa sitt egna andetag. Läraren finns till hjälp för individuella justeringar och för att få dig att komma vidare i ditt yoga utövande. De första gångerna kommer klasserna att vara ledda för sedan övergå i en Mysore klass. Varje elev får individuell hjälp att komma vidare i sin yogautövning i sin egen takt. Det går utmärkt att komma på denna klass som nybörjare då detta är det lättaste sättet att lära sig Ashtanga yoga på.

 

Copyright @ yogavanner.se

Yoga & Vänner, Östra Storgatan 32, 291 32 Kristianstad. Org.nr: 559113-2559